• Yazar/lar:

Özlem CANKURTARAN  This is me (Primary Author)
    HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ, SOSYAL HİZMET PR.
    0000-0003-2243-0274

Günseli Ayça ŞALDIRDAK
    KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ
    0000-0002-7843-1359

• Tarih:

Kadınların yaşadıkları cinsel şiddeti, fiziksel şiddet kadar kolay anlatamadıkları bilinmektedir. Cinsel şiddetten sağ kurtulan pek çok kadın çeşitli nedenlerle özellikle de yargılanacakları kaygısıyla yaşadıklarını paylaşmamakta/paylaşamamakta ve bu nedenle de yaşadıkları travmayı atlatamamaktadırlar. Bir kadın paylaşım forumu olan Kadınlar Kulübü’nde 2015 yılı Şubat ayından 2018 yılı Haziran ayına kadar “taciz” veya “tecavüz” kelimeleri içeren tüm başlıkların incelendiği bu araştırmada otuz üç cinsel şiddet ifşası ve onlara verilen 2203 yanıt, yorumlayıcı açıklayıcı metodoloji kullanılarak niteliksel ikincil analiz ile çözümlenmiştir. Araştırmada cinsel saldırıdan sağ kurtulanların ifşa nedenleri; ifşalarında paylaştıkları duygular; ifşalara verilen tepkiler ve bu tepkiler sonrası ifşa edenin hisleri analiz edilmiştir. İfşalara verilen tepkilerin saldırıdan hayatta kalan için önemi göz önüne alındığında büyük çoğunluğu destekleyici olsa da az sayıdaki negatif tepki endişe vericidir. Elde edilen bulgular doğrultusunda saldırıdan hayatta kalanların gizliliklerini koruyarak ifşada bulundukları online ortamlarda uzmanlarla buluşturulması ve işlevsel yeni yardım modellerinin geliştirilmesi için öneri getirilmiştir.

Cinsel şiddet, online ifşa, sosyal tepkiler, niteliksel ikincil analiz, sosyal hizmet.