Yazı Biçimi

 

Yazım Kuralları ve Anlatım

Yazım kuralları için Türk Dil Kurumu’nun internet sitesinde erişilebilir olan esaslar benimsenmelidir. Yazarlar akıcı, sade ve anlaşılır bir dil kullanmaya gösterilmelidir. Gereksiz sözcük kullanımından, devrik ve edilgen cümlelerden mümkün olduğunca kaçınmalıdırlar. Editörler, gerektiği takdirde yazının yazım ve anlatım kurallarına uygun biçimde yeniden kaleme alınmasını isteyebilirler. Yazım ve anlatım kurallarına uygun biçimde kaleme alınmamış yazılar yayımlanmayacaktır.

Biçim

  • Yazı “Word for Windows”un değişik versiyonlarında (Word 2.0-7.0), Apple Macintosh’ta hazırlanıyorsa Microsoft World’ün değişik versiyonlarında .doc veya .odt uzantısı ile kaydedilmiş olarak yollanmalıdır.
  • Yazının ana bölümlerinde 12 punto, sonnot, özet, kaynakça, tablo gibi bölümlerinde ise 10 punto harf büyüklüğünün ve Times (New Roman) karakterinin kullanılması gerekmektedir. Sonnot numarası ve tırnak işareti noktalama işaretlerinden sonra gelecektir. 
  • Ana metinde iki satır aralığı kullanılmalıdır.
  • Paragraflar birbirine bitişik ve ilk satırı içeride, başlıklar küçük harfle ve numaralandırılmamış olmalıdır.
  • İlk alt başlıklar 12 punto kalın harflerle ve sola bitişik, takip eden metin de ilk paragrafta sola bitişik olmalıdır. Başlıktan önce iki, başlık ve paragraf arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır.
  • İkinci alt başlıklar 12 punto kalın harflerle, italik ve bir girinti içeride, takip eden metinin ilk satırı da aynı hizadan girintiyle başlamalıdır. Başlıktan önce bir, başlık ve paragraf arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır.
  • Alıntılar da esas metin gibi 12 punto düz Times New Roman olmalı, kısa ise metin içinde çift tırnağa alınmalı, 30 kelimeden uzunsa blok halinde bir tab içerde olmalı ve tırnağa alınmamalıdır.
  • Yüzyıllar “on dokuzuncu yüzyıl” gibi yazıyla, 1950’ler, 1850’ler, “elliler” diye değil rakamla ve burada yazıldığı gibi kesme işaretiyle ifade edilmelidir. 1945’te gibi ibareler burada olduğu gibi kesme işaretiyle belirtilmelidir. 100’den küçük sayılar harfle, büyük sayılar rakamla ifade edilmelidir.
  • Her makalenin başında Türkçe ve İngilizce 150 kelime, 10 puntoluk iki öz bulunmalıdır. Her iki dilde de beş tane anahtar sözcük eklenmelidir.
    Kullanılan kaynaklar, makale sonunda “kaynakça” listesi olarak standart bir formatta verilmiş olmalıdır.

 

Atıf ve Kaynakça

Fe Dergi, güncel olarak, Chicago Stil El Kitabı 17. versiyonun “yazar-tarih” stilini kullanmaktadır. Ayrıntılı kılavuz için Chicago Stil El Kitabı 17. versiyona bakılmalıdır. 

https://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide/citation-guide-2.html