• Yazar/lar: Ayla DENİZ
    ANKARA ÜNİVERSİTESİ
    0000-0001-5964-0131

• Tarih: 1 Haziran 2020

Bu çalışmada, Istanbul’da Tinder kullanan kadınların deneyimleri üzerinden mahremiyet coğrafyalarının değişimi tartışılmaktadır. Çalışma kapsamında İstanbul’da 28 kadınla derinlemesine görüşmeler yapıldı. Bunlara dayanarak kadınların Tinder’ı kullanma akışları çizildi ve uygulamanın kullanılma mekânları belirlendi. Çalışma kapsamında anlaşıldı ki kadınlar, uygulamayı kullandıklarını gizliyorlar ve bu nedenle de yaşadıkları ve çalıştıkları semtlerde uygulamayı aktif olarak kullanmıyorlar. Bunun yanında kadınların ilişki arayışları farklılaşıyor ve değişen ilişkilenme türleri arasında seçim yapıyorlar. Bunda, Tinder’ın kadınların potansiyel partner havuzunu hızla genişletmeye olanak vermesi ve kişilerarası ilişki kurulumda diğer aracıları ve onların sosyal denetimlerini ortadan kaldırması oldukça etkilidir. Bütün bunlar, mahremiyetin coğrafyalarının ve bunun içinde toplumsal cinsiyet ilişkilerinin bazı kadınlar için değişmeye başladığını gösteriyor.

Mahremiyetin coğrafyaları, çöpçatanlık uygulamaları, kadın Tinder kullanıcıları,İstanbul

Ayla DENİZ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ